Dobrym wypoczynkiem dla osób lubiących aktywne formy wypoczynku jest jazda na rolkach. jest to dynamiczny sport, a średnia prędkość może wynosić 20 km/h.
Jadza na rolkach to taki rodzaj aktywności sportowej, którą można wykonywać prawie wszędzie. Trzeba jednak zaznaczyć, że najodpowiedniejszą trasą są drogi rowerowe, szerokie chodniki.
Jazda na rolkach to doskonały sposób na zadbanie o własną kondycję. Rolki wymuszają na nas większe zużycie energii niz podczas marszu, spowodowane jest to m.in. szybszym poruszaniem się. Jest również doskonałym treningiem wytrzymałościowym, pozwalającym stracić zbędne kalorie a co za tym idzie utratę wagi.
Rolki przeznaczone są szczególnie dla osób, chcących pozbyć sie nadmiaru tkanki tłuszczowej, a zwłaszcza cellulitu. Podczas jazdy spalany jest zapas tłuszczu, szczególnie na udach i pośladkach.
Na rolkach moze jeździć każdy bez względu na wiek i płeć. Jednak poczatki muszę być zawsze ograniczone. Nie możemy dopuścić do przeciążenia nóg. Intensywność treningu zwiększamy stopniowo.
A co do tych spalanych kalorii jak zwykle wszedzie inaczej piszą
Podczas 45 minut jazdy na rolkach można spalić około 200 kcal.
Jazda ze zmienną prędkością pozwala spalić w ciągu 30 minut ok. 450 kcal
Oczywiście zależy to od szybkości, tętna, dystansu i td.
Ale ten rodzaj sportu uwielbiam, przypomniało mi się, że mam jakieś tam rolki
więc jak są jeszcze dobre to w drooogęęęęęę
a ja za małe to chyyba kupie nowe
a Wy co myślicie?

W ubiegłym roku siostrzenica mnie próbowała nauczyć, ubaw był co niemiara